top of page
Search
  • Sari Pietikäinen

Kotigalaksimme

9.11.2020 Linnunrata näytti tältä. Tältähän se näyttää aina... Vai näyttääkö?

Tosiasiassa eihän se paljain silmin tältä näytä. Ei vaikka kuinka hyvän pimeän paikan löytäisi. Silmät näkee pimeydessä loputtomasti tähtiä ja hieman kirkkaamman harsomaisen taivaan poikki kulkevan vyön.. Huikea näky se on silloinkin. Täällä pohjoisessa Linnunradan keskustan kirkkaimmat osat eivät koskaan nouse horisontin yläpuolelle, mutta kaunis se on näinkin. Harmittaa, että pimeä taivas on katoamassa kokonaan. Valosaaste valtaa koko ajan uusia alueita, ja tähtitaivas häviää näkyvistämme. Kaupunkien keskustoissa ei linnunrataa kykene erottamaan, eikä himmeitä revontuliakaan. Vain kirkkaimmat tähdet erottuvat enää.


Tämän kuvan kanssa aloin ensimmäistä kertaa kunnolla opetella linnunradan esiin saamista kuvankäsittelyllä. Netti on täynnä kaikenlaisia How to -videoita, joten pienen googlailun jälkeen löysin ohjeet miten saada aikaiseksi huikea kuva. Lähdin sitten niitä ohjeita hieman soveltaen säätämään alkuperäistä kuvaa. Seuraavista kuvista ensimmäinen on se, mikä tuli suoraan kamerasta ulos käsittelemättä. 25 sekunnin valotukseen tarttui hurja määrä viereisen maston punaista valoa, ja horisontissa oleviin ohkaisiin pilviin heijastuu kaikenlaista valosaastetta.

Viimeiset kaksi kuvaa on periaatteessa valmiita, mutten oikein ollut tyytyväinen kummankaan värisävyyn. Toinen on tietty liian sininen ja toinen liian violetti. Ja jotain muitakin pikkuvikoja havaitsin... Noh, päädyin kysymään mielipiteitä näistä kuvista eräästä FB-ryhmästä, ja sainkin tuntemaltani ammattikuvaajalta vielä pari hyvää vinkkiä kuvan viimeistelyyn. Ja lopputulos oli sitten tuo pääkuva tuossa yllä. Hieno tuli, vaikka itse sanonkin. :)


Nyt hieman houkuttelisi näillä uusilla opeilla koittaa säätää muutama aiemmin otettu Linnunratakuva. Mulla pitäis olla kuvakansioissani joitain parempia kuvia, tai ainakin pimeämmissä paikoissa vähemmällä valosaasteella otettuja. Kuinkahan hienoja niistä saisi? Tai sitten otan uusia...Taivaanvahti:


Bongaa linnunrata -kampanja vuonna 2017!


Tuhannen tähden paikka, pimeitä havainnointipaikkoja:

14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Sari Pietikäinen

Valokuvablogi

bottom of page